Pita lazanja sa heljdinim ili pšeničnim korama
Potrebno: 4 kom. kora
* Za dve osobe- pleh veličine 30×11 cm
1. Priprema fila:
1 veća tikvica iseckana na kockice
200-300 gr šampinjona iseckati
1 srednja glavica crvenog luka
250 gr mlevenog mesa
(za vegetarijance može i bez mesa)
So i biber
Sve izdinstati dok ne ispari tečnost
2. Priprema sosa od paradajza:
250 ml paradaiz soka
Malo maslinovog ulja
So i biber
Suvi bosiljak
Kašičica – mala smeđeg šećera
Sve prodinstati i prohladiti
3. Priprema bešamel sosa:
1 kašika heljdinog brašna
2 kašike belog brašna
200 ml mleka
Malo maslinovog ulja
So
Na ulju propržiti brašna, uz stalno mešanje dodati mleko da se ne zgrudva, kuvati da bude gusti sos.
Priprema: Pleh obložiti papirom za pečenje i preko rubova da se kasnije može lakše vaditi lazanja.
Staviti 1 presavijenu koru, pa paradajz umak, pa fil, pa bešamel, pa ponovo kora… postupak ponavljati dok ima materijala. Na poslednju koru ide
preostali bešamel koji treba malo razrediti sa mlekom. Peći 30 min. na 200°C. Deset minuta pred kraj pečenja od gore staviti trapista ili mocarele i ispeći do kraja.